Kunst

RoesD, Tolbert

In Tolbert bevindt zich RoesD, een giclée-shop die toch een zekere regionale bekendheid geniet. Regelmatig wordt er een kijkje achter de schermen georganiseerd, waarbij u het hele giclée-proces van begin tot eind kunt volgen. Heeft u altijd al een Henk Helmantel willen hebben, maar gaat het echte werk boven het budget, dan kunt u hier terecht voor schitterende reproducties voor een veel zachtere prijs. Temidden van al het giclée-geweld staan ook allerlei andere kunstzinnige objecten, die eveneens te koop zijn. Wanneer u even moet bijkomen van alle indrukken, dan kan dat in de brasserie. RoesD is wekelijks geopend van woensdag t/m zaterdag en de toegang is gratis.

Museum Belvédère, Heerenveen

Het museum Belvédère in Heerenveen ligt in het schilderachtige Oranjewoud. Hier huist twintigste eeuwse en eigentijdse beeldende kunst uit Nederland in het algemeen, en de noordelijke regio en Friesland in het bijzonder.

Groninger Museum, Groningen

Al meer dan honderd jaar verzamelt het Groninger Museum artefacten die op een bepaalde manier nauw met de geschiedenis en de cultuur van de stad verbonden zijn. Eén van de speerpunten van deze omvangrijke collectie is een groeiend corpus van de kunstenaarsvereniging De Ploeg, die in de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw actief was. Daarnaast zijn er gevarieerde, tijdelijke tentoonstellingen te bezichtigen. Het museum bevindt zich op een steenworp afstand van het station en is een echte blikvanger met zijn opvallend uiterlijk.