Abel Tasmanmuseum, Lutjegast
Ontdekken en ontmoeten staan centraal in het Abel Tasman Museum in Lutjegast. Het museum richt zich op het leven en de reizen van de wereldberoemde zeevaarder-ontdekkingsreiziger Abel Janszoon Tasman, zijn geboorteregio en de culturen van de eilanden die hij bezocht. In dit jonge museum komen geschiedenis van land en zee en van noordelijk en zuidelijk halfrond bij elkaar. Met daarbij als belangrijkste vraag: wat betekent deze geschiedenis voor onze banden van vandaag?
Voor meer informatie en openingstijden: https://tasman375.groningen.nl/
Culturele Driehoek Nuis-Niebert
Aan de verbindingsweg tussen Leek en Marum liggen onder andere de plaatsjes Nuis en Niebert. Ondanks de geringe omvang van deze dorpen, zijn hier drie zeer bijzondere musea te bezoeken. Tot het samenwerkingsverband Culturele Driehoek Nuis-Niebert behoren het Museum ’t Steenhuus, de Nieberter Molen en het Landbouw- en Streekmuseum ’t Rieuw.
Het Admiraliteitshuis, Dokkum
Achter de gevels van een aantal historische panden in het stadscentrum, waaronder het zeventiende-eeuwse gebouw van de Admiraliteit van Friesland en Groningen, schuilt het Museum Dokkum. De permanente expositie in een voormalig pakhuis zet op unieke wijze het leven van Bonifatius (672 – 754) uiteen.
Kloostermuseum, Aduard
In het midden van het dorp Aduard staat de Abdijkerk, gebouwd in de Noord-Nederlandse Romano-Gotische stijl. Het bijbehorende museum Sint Bernardushof verhaalt over de orde van de Cisterciënzers die hier gevestigd waren. De Sint Bernardusabdij genoot tussen de 12e en 16e eeuw Europese roem, mede dankzij haar omvangrijke bibliotheek. Hier ligt een uniek stukje Nederlandse geschiedenis.
Openluchtmuseum Het Hoogeland, Warffum
Even ten noorden van Groningen ligt Warffum, het thuis van het Openluchtmuseum Het Hoogeland. Hier is te zien hoe men honderd jaar gelden op het platteland woonde en werkte. De inrichting van de huizen is tot in de kleinste details verzorgd. Saillant detail is dat één van de bedstedes hier is geschonken door Koos Fleer, de man achter de Fleremaheerd.